Over handboogschieten

De handboog is sinds mensenheugenis in gebruik voor de jacht en als oorlogswapen. Vele grote veldslagen stonden of vielen met de inzet van handboog shutters. Iedereen kent de verhalen van Robin Hood en zijn kunnen met de longbow. Ook de Chinezen, Mongolen en Arabische volken hadden een rijk bloeiende handboog cultuur. Te paard reden zij hun vijand tegemoet en gebruikten zogenaamde "hit and run" tactieken. De opkomst van de kruisboog en later ook het musket, heeft uiteindelijk de handboog verdrongen van het slagveld.

Daardoor groeide de interesse voor een meer humaan gebruik ervan. Een ontwikkeling die in de Victoriaanse tijd leidde tot een nieuwe bloeiperiode van de handboog sport die nog steeds in gang is. Handboogschieten is ook een van de eerste sporten die beoefend mochten worden door vrouwen bij de Olympische spelen in 1904.

Door het ruimte programma in de jaren 60 veranderde er veel in de uitrusting van de schutter. Waar men eerst met houten bogen schoot, behoorden ineens glasvezel en aluminium tot de mogelijkheden. Door de ontwikkeling van de moderne recurve en compound bogen is de sport exponentieel gegroeid.

Naast het vele dat in de loop der jaren veranderde bleef één element onberoerd door de tijd: Gaan voor goud! Proberen om zo mooi mogelijk in het midden te schieten en liefst een Robin Hoedje!
Ja, handboogsport heeft inderdáád iets! Misschien ondefinieerbaar maar wel overduidelijk voor iedereen die de uitdaging aandurft.

Handboogsport is een technische concentratie sport. Die karakterisering combineert de twee belangrijkste kenmerken ervan: (schiet)techniek en concentratie.
Als bij geen andere schietsport heeft de handboog sporter (M/V) het totale proces in eigen hand. Niet voor niets spreekt men van de "opbouw" van een schot want het is wel wat meer dan bv. het simpele overhalen van een trekker. Handboogsport is geen kijkspel. Het is bij uitstek een individuele doe-sport die haar eigen vorm van verslaving dicteert.

Door wie...

Handboogsport wordt zowel op binnenbanen als in het open veld beoefend. 
Dat gebeurt met evenveel enthousiasme door (eeuwige) recreanten als door topsporters. Vrouwen staan daarbij schouder aan schouder met mannen en de jeugdige "comingman" naast de sporter die het nog altijd niet kan laten. 

Zelfs minder validen beoefenen de handboog sport op basis van volledige gelijkwaardigheid. De leeftijd van de sporters en sportsters lopen uiteen van 12 tot ver boven de 65 jaar.

 

Mogelijkheden...

Natuurlijk is handboogsport, naast recreatie, ook een echte wedstrijdsport, die nog een boeiende extra dimensie krijgt als in teamverband wordt geschoten.

Elke vereniging is daartoe aangesloten bij de Nederlandse Handboog Bond (NHB) die op zijn beurt lid is van de internationale FITA-sportbond en het NOC/NSF.

Onder de noemer handboog sport zijn verscheidene categorieën, elk met een eigen imago, verenigd.

  • Dat kan een verbeten, felle indoorwedstrijd zijn over 18 meter, de kortste officiële afstand.

  • Of een FITA-ronde, een buitengebeuren op 30-50-70 en 90 meter banen.

  • Of de natuur voor een veld en jacht ronde. Sporters trekken dan via een interessante route door beemd en bos met daarin allerlei slim geplaatste doelen. Dit op bekende en onbekende afstanden tussen 5 en 60 meter.

Vrijwel alle wedstrijd typen zijn op één en dezelfde techniek gebaseerd, Wie die techniek onder de knie heeft (door wekelijkse training), kan er binnen het kader van zijn vereniging en sportbond alle kanten mee uit.

Wil de handboog sporter/ster op top niveau meedraaien dan is een goede conditie een eerste vereiste. Om urenlang geconcentreerd te sporten moet de handboog sporter over een perfecte conditie beschikken. Conditietraining komt daarom de laatste jaren sterk op. Via speciale conditietraining programma's wordt de sporter getraind. De recreatieve handboog sporter kan met een normale conditie een heel eind komen.

Meer weten over de wedstrijden, kijk eens op deze pagina.

Contact

Als je eens wat meer wilt weten over handboogsport dan ben je bij deze van harte uitgenodigd op onze trainingsavonden. Je kan "onder de boog" en "aan de meet" staan onder begeleiding van onze ervaren schutters. Boog en pijlen staan voor je gereed. Laat ons weten wanneer je komt?

​06-51524546 Frank Burm (secretaris)

Openingstijden: Wo 20:00u-22:00u, Vr 19:00u-22:00u

Locatie: Jeugdland Ulvenhout

HBV Sint Sebastiaan Prinsenbeek: Verenigingsnummer 1066, regio 107, rayon 2 / Kvk nr: 40281076 / Rekening nr: NL91RABO0142508780

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now