Traditioneel/barebow

Zoals de naam al doet vermoeden is een barebow een boog zonder poespas. Dit houdt in: geen stabilisators, vizier of clicker. Dit kan een driedelige recurve boog zijn, maar ook jachtbogen en zelfs compounds kunnen 'bare' geschoten worden. De meeste historische types zoals longbows en ruiterbogen, maar ook moderne flatbow hybriden vallen over het algemeen meer onder de noemer traditioneel. Daar kan niets op geschroefd worden.

Technische voordelen:

Je hoeft niets op je boog te schroeven dus je bent snel klaar met opzetten. Er kan ook weinig aan kapot gaan zolang je, vooral bij houten bogen, rekening houdt met het materiaal. Een ander groot voordeel is, hoe langer de boog is, hoe ongevoeliger hij is voor vormfouten en verschillen in pijlen.

Dit geldt overigens in mindere mate voor de ruiterbogen. Bare/traditionele bogen liggen meestal ook veel lichter in de hand. Waar een olympische set een paar kilo kan wegen, weegt de traditionele boog, maar een fractie van dat gewicht. Ook heb je geen uitstekende delen en is de boog gemakkelijk mee te nemen in de bossen bij het veld- of 3D schieten.

Technische nadelen:

De schoonheid van een boog zonder toeters en bellen neemt niet weg dat één groot nadeel, het gebrek aan een vizier is! Dit is overigens voor velen een bewuste keuze. Het is moeilijker om te leren schieten met een barebow dan met een olympische recurve boog. De resultaten komen wat minder snel. Er zijn overigens wel een aantal manieren om te kunnen richten zonder vizier zoals: Gap shooting, string-walking en instictive aiming. Op de vereniging kunnen we je hierover veel meer vertellen.

Historische bogen zoals longbows staan erom bekend om een grotere hand schok te hebben bij het lossen van de pijl. De boog rukt als het ware aan de boog arm. Dit is simpel op te lossen met de juiste houding. Ook de longbows geven door hun lengte en zware werparmen meer kans op string slap. De pees raakt/schampt dan langs de boogarm. Niet gevaarlijk, maar vooral vervelend. Dezelfde zware armen zorgen er eigenlijk voor dat de boog zijn energie niet goed aan de pijl kwijt kan. De pijlen hebben dan ook zeer zeker niet de snelheid van een recurve of compound boog.

Een bijzonderheid van de bogen die over de hand geschoten moeten worden is wat vaak ten onrechte Archers Paradox genoemd wordt. De pijl moet zich om de boog heen wringen om op koers te raken.


Indirecte voordelen:

Het schieten met een historische of barebow geeft voor de liefhebbers, ontzettend veel voldoening. Jij bent als schutter één met je pijl en boog. Een klein zen momentje, maar ook het vertrouwen in het brein als ballistics machine geeft een fijn gevoel. Van Ötzi de ijsman, tot middeleeuwse schutters en Mongoolse horden, allemaal vertrouwden ze op hun boog en hun kunnen.31 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven

Recurve

Contact

Als je eens wat meer wilt weten over handboogsport dan ben je bij deze van harte uitgenodigd op onze trainingsavonden. Je kan "onder de boog" en "aan de meet" staan onder begeleiding van onze ervaren schutters. Boog en pijlen staan voor je gereed. Laat ons weten wanneer je komt?

​06-51524546 Frank Burm (secretaris)

Openingstijden: Wo 20:00u-22:00u, Vr 19:00u-22:00u

Locatie: Jeugdland Ulvenhout

HBV Sint Sebastiaan Prinsenbeek: Verenigingsnummer 1066, regio 107, rayon 2 / Kvk nr: 40281076 / Rekening nr: NL91RABO0142508780

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now