Recurve

Bijgewerkt: 29 feb 2020

De recurve boog is over het algemeen een boog uit drie delen. Twee latten van glasvezel composiet en een middenstuk van hout of metaal. Er zijn ook jacht recurves uit een stuk. Op deze bogen zitten over het algemeen een vizier en stabilisatoren geschroefd.

Technische voordelen:
Door het gebruik van het vizier en stabilisatoren is het gemakkelijker om een goede vorm en consistentie op te bouwen.
De stabilisatoren absorberen veel van de onwillekeurige bewegingen van de boogarm en ook de schok die vrijkomt bij het lossen van de pijl.
Ook de glasvezel of carbon latten zijn erg sterk en energie efficiënt. Ze geven de opgeslagen energie goed af aan de pijl waardoor er de pijlen een grote snelheid kunnen bereiken.
Doordat de boog in drie delen is, is hij erg makkelijk te vervoeren.

Technische nadelen:
Je bent even bezig om alles op te zetten. Waar een compound boog, gespannen en al in een koffer wordt vervoerd, moet een recurve boog helemaal in elkaar gezet worden. Niet alleen de boog, maar ook alle toeters en bellen moeten op locatie erop gezet en afgesteld worden.
De boog met alles erop en eraan is relatief zwaar. Dit helpt met stabiliseren op volle treklengte, maar het vergt wel wat gewenning om een boog met gestrekte arm te kunnen vasthouden. De meesten beginnen dan ook met een kale boog en alleen een vizier.
Indirecte Voordelen:
Door het vizier wordt het richten vergemakkelijkt. Het vizier is een pinnetje dat voor de boog uit steekt. Het kan met schroefjes aangepast worden voor verschillende afstanden waardoor het pinnetje altijd op goud kan worden gericht. Veel schutters hebben een lijstje met afstanden en instellingen waardoor ze op wedstrijden snel hun boog kunnen aanpassen en verder kunnen schieten. Indirecte nadelen:
In tegenstelling tot het tweepunts vizier van de compound boog, heeft de recurve boog enkel één richtpunt op de boog. Om in de juiste 'alignment' te komen is wat moeilijker. Er zijn verschillende technieken en gadgets om in de juiste lijn te komen. Op de vereniging kunnen we je daar meer over vertellen. Hier kun je meer lezen over de recurveboog en het schieten Handboek Recurve Bron: Robin Hood Steenwijk
7 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Contact

Als je eens wat meer wilt weten over handboogsport dan ben je bij deze van harte uitgenodigd op onze trainingsavonden. Je kan "onder de boog" en "aan de meet" staan onder begeleiding van onze ervaren schutters. Boog en pijlen staan voor je gereed. Laat ons weten wanneer je komt?

​06-51524546 Frank Burm (secretaris)

Openingstijden: Wo 20:00u-22:00u, Vr 19:00u-22:00u

Locatie: Jeugdland Ulvenhout

HBV Sint Sebastiaan Prinsenbeek: Verenigingsnummer 1066, regio 107, rayon 2 / Kvk nr: 40281076 / Rekening nr: NL91RABO0142508780

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now