Compound

Door de latten van een recurve boog in te korten en te voorzien van katrollen, heeft Holless Wilbur Allen uit Missouri USA in 1966, de compound boog ontwikkeld. Door te experimenteren met de vorm van deze katrollen kwam hij achter het fenomeen let-off. Het patent daarvan is afgegeven in 1969.


Compound bow

Technische voordelen: Het doel van het cam(katrollen) systeem is het maximaliseren van de energie opslag in de latten en pees tijdens het uitrekken van de boog. Door de betere energie opslag, kunnen hogere snelheden bereikt worden dan met een vergelijkbare recurve boog.

De let-off (minder trekgewicht aan het eind van de cyclus) is het grootste voordeel voor de schutter. Bij een normale boog neemt het trekgewicht alleen maar toe naar mate je de boog verder uittrekt. De compound boog werkt met een ander gewichtsprofiel, waardoor gemakkelijker hogere gewichten getrokken kunnen worden. Je hebt immers niet het volledige trekgewicht op de vingers bij volle treklengte.Technische nadelen:

Er zijn relatief veel bewegende delen aan een compoundboog. Dit brengt veel onderhoud met zich mee. Pees en kabels kunnen alleen vervangen worden door gebruik te maken van een boog pers. Dit apparaat zorgt er voor dat de werparmen zonder de kabels of pees te spannen na elkaar toe komen zodat pees en kabels los komen te liggen.


Indirecte voordelen:

Compound schutters gebruiken vaak een mechanische hulpmiddel om het schot te lossen. Dit hulpmiddel (release) word aan de pees vast gehaakt en door middel van een trekker word de pijl gelost. In tegenstelling tot het lossen met de vingers, levert dit een veel consistentere en nettere release.

Compound boog schutters rusten hun bogen meestal uit met een richtsysteem, dat bestaat uit een peep sight en een vizier/scope. Je kunt met een boog niet, zoals bij een geweer, over de loop kijken en je hebt dus twee richtpunten nodig om in de juiste lijn te komen. Een peep sight is een rondje met een klein gaatje dat gemonteerd zit in de pees en wat gebruikt word zoals als eerste richtpunt. Het vizier is een pennetje vergelijkbaar met die van een recurve schutter. Dit vizier kan voorzien zijn van een vergrotende lens/scope en een waterpasje. Hierdoor kan met deze boog veel nauwkeuriger gericht worden. Vergelijk het met het vizier van een sluipschutter. Deze twee richtpunten moeten over elkaar vallen èn over het richtpunt op het doel.

Stabilisatoren en dempers zijn bijzonder goed ontwikkeld voor de compound boog. Ze helpen de schutter de boog stabieler te houden op volle trekken lengte en de beweging van de boog als de pijl wordt vrijgegeven te verminderen. Ze absorberen ook een deel van de terugslag/schok die anders aan het lichaam van de schutter en dan vooral de schouder en elleboog zou worden overgedragen.

8 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Recurve

Contact

Als je eens wat meer wilt weten over handboogsport dan ben je bij deze van harte uitgenodigd op onze trainingsavonden. Je kan "onder de boog" en "aan de meet" staan onder begeleiding van onze ervaren schutters. Boog en pijlen staan voor je gereed. Laat ons weten wanneer je komt?

​06-51524546 Frank Burm (secretaris)

Openingstijden: Wo 20:00u-22:00u, Vr 19:00u-22:00u

Locatie: Jeugdland Ulvenhout

HBV Sint Sebastiaan Prinsenbeek: Verenigingsnummer 1066, regio 107, rayon 2 / Kvk nr: 40281076 / Rekening nr: NL91RABO0142508780

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now