Baron Nahuys van Burgst


De generaal die inlandse keizerrijken had bestierd, was niet te beroerd zich ook op dorpsniveau verdienstelijk te maken. Heel anders dan zijn voorganger was de ‘nieuwe’ Nahuys al snel een geziene figuur in de plattelandsgemeenschap waarin hij was neergestreken. Zo wierp hij zich op als levenslang beschermheer van de in 1847 opgerichte handboogvereniging Sint-Sebastiaan.

Op zijn landgoed liet hij vaak schietschijven opstellen, waarmee de leden zich verder konden bekwamen en ook werden er wedstrijden op Burgst gehouden. Dat wierp al snel vruchten af, niet alleen voor de vereniging, maar zeker ook voor haar beschermheer. Want de Beekse schutters schopten het al in hun eerste lustrumjaar tot kampioenen van een groot landelijk toernooi dat in 1851 op de terreinen van paleis ’t Loo werd gehouden. Organisator van die nationale krachtmeting was namelijk niemand minder dan de hoofdbewoner, de jonge koning Willem III. Voorwaar een uitstekend ‘doelwit’ voor de Oranjegezinde baron, wiens relatie met het hof twee jaar eerder met de dood van Willem II was geëindigd.

De baron pakte dan ook uit in stijl. Met het puikje van ‘zijn’ schutters aan boord, reed Nahuys in een door twee paarden getrokken koets van Burgst naar Apeldoorn. Op naar de nieuwe koninklijke hoogheid. En de mannen van Sint-Sebastiaan lieten hun beschermer niet voor paal staan. Wat heet, de Bekenaren lieten zo’n 260 collega-verenigingen achter zich, door als eerste korps te eindigen en tevens de eerste personeelsprijs te bemachtigen. Voor Nahuys in zijn nadagen was het natuurlijk een schot in de roos. De generaal beloonde zijn manschappen met de schenking van een vaandel en – geheel in stijl – een buste van hem zelf.

Tot de dag van heden houdt Sint-Sebastiaan dat vaandel in ere en ook de buste heeft de club lang gekoesterd. Het stond meer dan een eeuw te pronk in café Marktzicht, de thuishaven van de vereniging. In recente jaren is het konterfeitsel opgenomen in de collectie van heemkundig museum De Rijf

Bron: Stadsarchief Breda


38 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Contact

Als je eens wat meer wilt weten over handboogsport dan ben je bij deze van harte uitgenodigd op onze trainingsavonden. Je kan "onder de boog" en "aan de meet" staan onder begeleiding van onze ervaren schutters. Boog en pijlen staan voor je gereed. Laat ons weten wanneer je komt?

​06-51524546 Frank Burm (secretaris)

Openingstijden: Wo 20:00u-22:00u, Vr 19:00u-22:00u

Locatie: Jeugdland Ulvenhout

HBV Sint Sebastiaan Prinsenbeek: Verenigingsnummer 1066, regio 107, rayon 2 / Kvk nr: 40281076 / Rekening nr: NL91RABO0142508780

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now