Contact

Als je eens wat meer wilt weten over handboogsport dan ben je bij deze van harte uitgenodigd op onze trainingsavonden. Je kan "onder de boog" en "aan de meet" staan onder begeleiding van onze ervaren schutters. Boog en pijlen staan voor je gereed. Laat ons weten wanneer je komt?

​06-51524546 Frank Burm (secretaris)

06-50278980 Jan Hofman (penningmeester)

Openingstijden: Ma 19:30u-22:00u, Vr 19:30u-22:00u

Locatie: Jeugdland Ulvenhout

HBV Sint Sebastiaan Prinsenbeek: Verenigingsnummer 1066, regio 107, rayon 2 / Kvk nr: 40281076 / Rekening nr: NL91RABO0142508780

Disciplines

De meerderheid van onze leden schiet met een recurve boog. De compound boog heeft een groeiend aantal liefhebbers bij onze vereniging en een kleiner, maar zeker ook groeiend aantal leden schiet barebow/traditioneel.

Compound

Door de latten van een recurve boog in te korten en te voorzien van katrollen, heeft Holless Wilbur Allen uit Missouri USA in 1966, de compound boog ontwikkeld. Door te experimenteren met de vorm van deze katrollen kwam hij achter het fenomeen let-off. Het patent daarvan is afgegeven in 1969.

20190820_201746.jpg

Technische voordelen: 
Het doel van het cam(katrollen) systeem is het maximaliseren van de energie opslag in de latten en pees tijdens het uitrekken van de boog. Door de betere energie opslag, kunnen hogere snelheden bereikt worden dan met een vergelijkbare recurve boog. 

 

De let-off (minder trekgewicht aan het eind van de cyclus) is het grootste voordeel voor de schutter. Bij een normale boog neemt het trekgewicht alleen maar toe naar mate je de boog verder uittrekt. De compound boog werkt met een ander gewichtsprofiel, waardoor gemakkelijker hogere gewichten getrokken kunnen worden. Je hebt immers niet het volledige trekgewicht op de vingers bij volle treklengte. 

 

Technische nadelen: 

Er zijn relatief veel bewegende delen aan een compoundboog. Dit brengt veel onderhoud met zich mee. Pees en kabels kunnen alleen vervangen worden door gebruik te maken van een boog pers. Dit apparaat zorgt er voor dat de werparmen zonder de kabels of pees te spannen na elkaar toe komen zodat pees en kabels los komen te liggen. 

 

Indirecte voordelen: 

Compound schutters gebruiken vaak een mechanische hulpmiddel om het schot te lossen. Dit hulpmiddel (release) word aan de pees vast gehaakt en door middel van een trekker word de pijl gelost. In tegenstelling tot het lossen met de vingers, levert dit een veel consistentere en nettere release.

 

Compound boog schutters rusten hun bogen meestal uit met een richtsysteem, dat bestaat uit een peep sight en een vizier/scope. Je kunt met een boog niet, zoals bij een geweer, over de loop kijken en je hebt dus twee richtpunten nodig om in de juiste lijn te komen. Een peep sight is een rondje met een klein gaatje dat gemonteerd zit in de pees en wat gebruikt word zoals als eerste richtpunt. Het vizier is een pennetje vergelijkbaar met die van een recurve schutter. Dit vizier kan voorzien zijn van een vergrotende lens/scope en een waterpasje. Hierdoor kan met deze boog veel nauwkeuriger gericht worden. Vergelijk het met het vizier van een sluipschutter. Deze twee richtpunten moeten over elkaar vallen èn over het richtpunt op het doel. 

Stabilisatoren en dempers zijn bijzonder goed ontwikkeld voor de compound boog. Ze helpen de schutter de boog stabieler te houden op volle trekken lengte en de beweging van de boog als de pijl wordt vrijgegeven te verminderen. Ze absorberen ook een deel van de terugslag/schok die anders aan het lichaam van de schutter en dan vooral de schouder en elleboog zou worden overgedragen.

 
 
 
Olympisch Recurve
De recurve boog is over het algemeen een boog uit drie delen. Twee latten van glasvezel composiet en een middenstuk van hout of metaal. Er zijn ook jacht recurves uit een stuk. Op deze bogen zitten over het algemeen een vizier en stabilisatoren geschroefd.
Technische voordelen:
Door het gebruik van het vizier en stabilisatoren is het gemakkelijker om een goede vorm en consistentie op te bouwen.
De stabilisatoren absorberen veel van de onwillekeurige bewegingen van de boogarm en ook de schok die vrijkomt bij het lossen van de pijl.
Ook de glasvezel of carbon latten zijn erg sterk en energie efficiënt. Ze geven de opgeslagen energie goed af aan de pijl waardoor er de pijlen een grote snelheid kunnen bereiken. 
 
Doordat de boog in drie delen is, is hij erg makkelijk te vervoeren.
Technische nadelen:
Je bent even bezig om alles op te zetten. Waar een compound boog, gespannen en al in een koffer wordt vervoerd, moet een recurve boog helemaal in elkaar gezet worden. Niet alleen de boog, maar ook alle toeters en bellen moeten op locatie erop gezet en afgesteld worden.
De boog met alles erop en eraan is relatief zwaar. Dit helpt met stabiliseren op volle treklengte, maar het vergt wel wat gewenning om een boog met gestrekte arm te kunnen vasthouden. De meesten beginnen dan ook met een kale boog en alleen een vizier.
Indirecte Voordelen:
Door het vizier wordt het richten vergemakkelijkt. Het vizier is een pinnetje dat voor de boog uit steekt. Het kan met schroefjes aangepast worden voor verschillende afstanden waardoor het pinnetje altijd op goud kan worden gericht. Veel schutters hebben een lijstje met afstanden en instellingen waardoor ze op wedstrijden snel hun boog kunnen aanpassen en verder kunnen schieten.
 
Indirecte nadelen:
In tegenstelling tot het tweepunts vizier van de compound boog, heeft de recurve boog enkel één richtpunt op de boog. Om in de juiste 'alignment' te komen is wat moeilijker. Er zijn verschillende technieken en gadgets om in de juiste lijn te komen. Op de vereniging kunnen we je daar meer over vertellen.
 
Hier kun je meer lezen over de recurveboog en het schieten
Handboek Recurve
Bron: Robin Hood Steenwijk
Traditioneel/Barebow

Zoals de naam al doet vermoeden is een barebow een boog zonder poespas. Dit houdt in: geen stabilisators, vizier of clicker. Dit kan een driedelige recurve boog zijn, maar ook jachtbogen en zelfs compounds kunnen 'bare' geschoten worden. De meeste historische types zoals longbows en ruiterbogen, maar ook moderne flatbow hybriden vallen over het algemeen meer onder de noemer traditioneel. Daar kan niets op geschroefd worden. 

Technische voordelen: 

Je hoeft niets op je boog te schroeven dus je bent snel klaar met opzetten. Er kan ook weinig aan kapot gaan zolang je, vooral bij houten bogen, rekening houdt met het materiaal. Een ander groot voordeel is, hoe langer de boog is, hoe ongevoeliger hij is voor vormfouten en verschillen in pijlen.

Dit geldt overigens in mindere mate voor de ruiterbogen.
Bare/traditionele bogen liggen meestal ook veel lichter in de hand. Waar een olympische set een paar kilo kan wegen, weegt de traditionele boog, maar een fractie van dat gewicht. Ook heb je geen uitstekende delen en is de boog gemakkelijk mee te nemen in de bossen bij het veld- of 3D schieten.

 

Technische nadelen: 

De schoonheid van een boog zonder toeters en bellen neemt niet weg dat één groot nadeel, het gebrek aan een vizier is! Dit is overigens voor velen een bewuste keuze. Het is moeilijker om te leren schieten met een barebow dan met een olympische recurve boog. De resultaten komen wat minder snel. Er zijn overigens wel een aantal manieren om te kunnen richten zonder vizier zoals: Gap shooting, string-walking en instictive aiming. Op de vereniging kunnen we je hierover veel meer vertellen.

 

Historische bogen zoals longbows staan erom bekend om een grotere hand schok te hebben bij het lossen van de pijl. De boog rukt als het ware aan de boog arm. Dit is simpel op te lossen met de juiste houding. Ook de longbows geven door hun lengte en zware werparmen meer kans op string slap. De pees raakt/schampt dan langs de boogarm. Niet gevaarlijk, maar vooral vervelend. Dezelfde zware armen zorgen er eigenlijk voor dat de boog zijn energie niet goed aan de pijl kwijt kan. De pijlen hebben dan ook zeer zeker niet de snelheid van een recurve of compound boog.

Een bijzonderheid van de bogen die over de hand geschoten moeten worden is wat vaak ten onrechte Archers Paradox genoemd wordt. De pijl moet zich om de boog heen wringen om op koers te raken. 

 

Indirecte voordelen:

Het schieten met een historische of barebow geeft voor de liefhebbers, ontzettend veel voldoening. Jij bent als schutter één met je pijl en boog. Een klein zen momentje, maar ook het vertrouwen in het brein als ballistics machine geeft een fijn gevoel. Van Ötzi de ijsman, tot middeleeuwse schutters en Mongoolse horden, allemaal vertrouwden ze op hun boog en hun kunnen.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now