Competitievormen

Binnen de handboogwereld zijn er vele verschillende wedstrijd types en is er eigenlijk voor ieder wat wils. Of je nu lekker warm binnen wil schieten of door bos en veld wil rossen, het kan allemaal!

Er zijn verschillende disciplines waaruit gekozen kan worden, met ieder zijn eigen regels. Op de website van de Nederlandse Handboogbond kun je het volledige reglement vinden. Daarnaast zijn er ook nog een aantal historische clubs/wedstrijden die veelal hun eigen regels hebben wat betreft boog en pijlen. Omdat dit zo'n omvangrijk onderwerp is en men al gauw door de bomen het bos niet meer ziet, zullen wij hier dan ook geen onderwerp aan wijden op de website. Je kunt hier meer over de verschillende disciplines lezen.

Vele van onze leden schieten naast NHB- en club wedstrijden ook in andere wedstrijdvormen. Zij willen je hier graag meer over uitleggen.

Indoor

Het indoor programma van de NHB bevat twee wedstrijd typen die zowel individueel als in teams geschoten wordt. De 18 meter wedstrijden waarbij men drie pijlen per keer schiet en de 25 meter wedstrijden waarbij men steeds maar 1 pijl schiet.

Op onze locatie schieten we normaliter op 18 meter en eens per maand op 25 meter. Op onze nieuwe locatie komt hier de mogelijkheid bij om ook op tijd te trainen. Zo zijn we helemaal klaar voor het competitieseizoen!

3D wedstrijden

Vergelijkbaar met de Jacht en Veld wedstrijden, zijn de 3D wedstrijden. In plaats van normale schietschijven schiet men hier op rubberen beesten, draken of zelfs zombies! Hier zijn geen van de afstanden bekend en de doelen verschillen van grootte. Men schiet over water, klimt en klautert over bomen en door het struikgewas. Het hebben van goede wandelschoenen en kleding, net als bij de veldwedstrijden, hierbij wel belangrijk.

Jacht en Veld wedstrijden

Dit zijn wedstrijden waarbij buiten in het bos/veld op doelen wordt geschoten waarbij bij de helft van de doelen de afstand bekend is. Hierbij schiet men op gewone schietschijven op afstanden van 5 tot 60 meter.

Het leuke aan deze manier van sport bedrijven is dat je moet schieten vanuit allerlei posities, in bomen moet klimmen of bijvoorbeeld tegen het licht in moet schieten. Het inschatten van de afstand wordt zo wel heel moeilijk gemaakt.
Het hebben van goed schoeisel en kleding is wel handig.

Clout schieten

Clout schieten en de daaraan verwante vorm, Roving at the Marks (ook wel Archery Golf genoemd) is een manier van schieten die gegroeid is vanuit middeleeuwse oorlogsvoering. Engelse longbow schutters schoten over grote afstanden op een clout (vlag) om zo hun niveau op pijl te houden. Zij schoten daarbij gewoon over wegen, waar nog verkeer langs ging. Hierbij werd fast geroepen als de schutters even moesten wachten en loose as ze weer verder konden gaan. Dit ging best weleens fout en playing fast en loose is dus niet voor niets een gevaarlijk spel.

 

Er wordt geschoten over de afstanden 90, 125 en 165 meter, in de UK vergelijkbaar 100, 140 en 180 yards. Puntentelling geschied aan de hand van de afstand tot de vlag.

 

Bij Roving at the Marks zijn de afstanden onbekend en schiet men van vlag naar vlag, net als bij golf. Daar heeft enkel de schutter die het dichtst bij de vlag is gekomen, een punt.

FITA rondes

De FITA rondes worden buiten geschoten op afstanden van 30, 50, 70 en 90 meter. Op onze vereniging schieten wij de Short Metric, drie pijlen op 30 en/of 50 meter.

Please reload

Contact

Als je eens wat meer wilt weten over handboogsport dan ben je bij deze van harte uitgenodigd op onze trainingsavonden. Je kan "onder de boog" en "aan de meet" staan onder begeleiding van onze ervaren schutters. Boog en pijlen staan voor je gereed. Laat ons weten wanneer je komt?

​06-51524546 Frank Burm (secretaris)

Openingstijden: Wo 20:00u-22:00u, Vr 19:00u-22:00u

Locatie: Jeugdland Ulvenhout

HBV Sint Sebastiaan Prinsenbeek: Verenigingsnummer 1066, regio 107, rayon 2 / Kvk nr: 40281076 / Rekening nr: NL91RABO0142508780

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now